T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - Batman Sosyal Bilimler Lisesi

SOSYAL BİLİMLER LİSESİ NEDİR?

 

Sosyal Bilimler Liseleri Nedir?

   Sosyal bilgiler lisesinde,tüm sınıflarda haftalık 40 saat ders var. Sınıf mevcutlarının 30 olması esas.

 

Sosyal bilimler liseleri İlköğretimde tarihe,tükçeye,yabancı dile  ve dilsel zekaya yatkın öğrencilere önerebileceğimiz bir lise türüdür.Sosyal bilimler liseleri edebiyat,sosyal bilimler ve yabancı dil alanında yetkin bireyleri yetiştirmeyi hedeflemekte ve bu bireylerin yeteneklerini daha üst noktalara taşımayı amaçlamaktadır.Bu liselerden mezun öğrenciler hukuk,edebiyat,felsefe gibi sosyal ve dilsel zeka gerektiren üniversitelerde rahatlıkla başarılı olabilirler aynı zamanda yüksek puan gerektiren gözde üniversiteleri kazanma şansları da yüksektir.

 

Bu liseye gidecek öğrencilerin sosyal bilimleri ve edebiyatı sevmesi,bu alanlarda başarılı olması,utangaç olmaması, konuşmayı sevmesi,yaratıcı oması,güzel ve etkili konuşabilmesi olmazsa olmaz özellikler arasındadır.Çünkü alanın gerektirdiği mesleklerde topluluk içinde konuşma,güzel ve etkili dil yeteneği esastır.Dilsel ve sosyal zeka gerektiren mesleklerde başarılı olma yüzdeleri büyüktür.

 

Alan/Dal Tercihinin Olmaması:

 

Bilindiği üzere tüm okullarda 9. ve10. sınıf öğretim programları ortak. Dersçizelgeleri ortak. Ancak, 10. sınıftan sonrasayısal alana geçmek, sözel alana geçmek gibi seçeneğiniz olmuyor. Siz tüm arkadaşlarınızla beraber Talim Terbiye Kurulunun SBL´ler için oluşturduğu ortak ders çizelgesini takip ederek öğretim hayatınızı tamamlıyorsunuz.

Bu durum kısmen dezavantaj olsa da, eğer öğrenci ortaokuldan kendini tanımış olarak geldiyse, bu işin uzmanlarınca doğru yönlendirilmiş olarak geldiyse zaten bir sene sonra ben mühendis olayım, doktor olayım demeyecektir. Aslında asıl sorgulanması gereken durum, öğrencilerimizin fen lisesinde okuyup hukuk tercihinde bulunuyor olması, Kısaca bu okullarda genel liselerin TM alanına yakın bir program uygulanıyor. O yüzdendir ki, SBL mezunları genellikle hukuk, uluslararası ilişkiler, psikoloji, siyaset bilimi, kamu yönetimi gibi tercihlerde bulunuyorlar.

Matematik olmasaydı iyiydi ama?:

 

Sosyal Bilimler Liselerinde matematiğin ne kadar önemli olduğunu sonradan öğrenenler olabiliyor. Hukuk, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi bölümlere eşit ağırlıkla öğrenci alındığından hareketle, bu liselerde matematiğin önemli bir ders olduğunu kestirmek gerekiyor. O yüzden matematikten kaçıyorsanız SBL´ler doğru tercih değildir. SBL´lerde an itibariyle (2018-2019 dahil) her sınıfta yoğun bir şekilde Matematik dersi var. SBL´lerde sözel sınıf yok.

Dil Sınıfı:

 

Haftalık ders çizelgeleri seçmeli yabancı dil dersi koymaya ve dil sınıfı açmaya elverişli olmadığı için, pratiğe dönüşme ihtimali şimdilik yok. Yabancı dil tercihi yapacak üniversite adaylarının SBL´ye gelmeden önce dikkatli olmasında ve iyi araştırma yapmasında fayda var.

Bilim projeleri, sempozyumlar, çalıştaylar bizden sorulur: 

 

Henüz 9-10 yıllık bir proje olan SBL´lerde,  en çok heyecanlandıran kazanım, öğrencilerin bilimsel, kültürel, sosyal faaliyetlere katılım oranı ve kalitesi. 

Sonuçta SBL´lerde sıradan bir okul, sıradan bir lise havasının kırmaya çalışan idareciler, öğretmenler ve öğrencilerle karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir. Eğer gönlünüzde yatan aslan TIP, mühendislik gibi fen bilimlerinden bir alan değilse veya meslek liselerinde öğrenilecek teknik bir uzmanlık alanı değilse, hukuk, uluslararası ilişkiler, Pdr, kamu yönetimi, iktisat, işletme gibi TM (eşit ağırlık)  tercihiyle kazanılabilecek bölümlerse SBL doğru tercih olacaktır.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.08.2018 - Güncelleme: 13.07.2023 12:19 - Görüntülenme: 78332
  Beğen | 189  kişi beğendi